Header
Classic Code NLP - de oorsprong

NLP is in de jaren 70 ontstaan toen John Grinder en Richard Bandler samen ontdekten dat excellent gedrag niet beperkt hoeft te zijn tot de "happy few". Door het ontdekken, beschrijven en in een model gieten van excellent gedrag, vonden zij een methode die het mogelijk maakte om excellent gedrag aan anderen te leren. Dit heet modelleren.

Modelleren is de "core business" van NLP. Het coderen van excellent gedrag van genieën. Dit wordt ook wel genoemd: "the difference that makes the difference" of te wel "het verschil dat het verschil maakt". En het verschil is het onderscheid tussen excellent gedrag en gemiddeld gedrag. In dat laatste zijn wij niet geïnteresseerd. In dat eerste des te meer. Dit wordt geleerd in onze Master NLP Practitioner.

John Grinder en Richard Bandler zijn begonnen met het modelleren van drie personen: Virginia Satir, Fritz Perls en Milton Erickson. Deze drie genieën opereerden voornamelijk op het terrein van therapie. De toepassing van NLP is echter niet beperkt tot coaching en/of therapie, maar algemeen bruikbaar. Dit zowel op het persoonlijke als het zakelijke vlak.